Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi (AAÇD), alanında öncü hakemli bir dergi olup Avrupa bütünleşmesi ve Avrupa Birliği hakkında özgün ve üstün nitelikli çalışmalar yayınlamayı amaçlamaktadır. AAÇD, hem teorik hem ampirik perspektiften, Avrupa bütünleşme sürecinin -diğerleri arasında- hukuki, iktisadi, siyasi ve tarihi yönlerine odaklanarak alanındaki bilgiyi toplamak, derlemek ve yaymak çabası içerisindedir. Dergi, aynı zamanda, Türkiye’nin Avrupa bütünleşmesi ve Avrupa Birliği’ne ilişkin incelemelerinin tartışıldığı bir forum olmayı amaçlamaktadır.
Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi (AAÇD); Avrupa bütünleşmesi ve Avrupa Birliği hakkındaki kuramsal yaklaşımları tartışan, kavramsal ve ampirik analizleri birleştiren siyasi, hukuki ve iktisadi çalışmaların yayını olmayı öncelemektedir. Dergi; yayınlarında uluslararası ilişkiler, hukuk, iktisat ve siyaset bilimi disiplinleri arasında bir denge tutturmayı gözetmektedir. Bununla birlikte; Avrupa bütünleşmesi, Avrupa Birliği ve Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri konularında diğer sosyal bilim disiplinlerinden yapılacak başvurulara da açıktır.
Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi’ne makale, olay incelemesi ve kitap incelemesi gibi eserler gönderilebilir.
• Eserler, Türkçe veya İngilizce olmalıdır.
• Eserler, Microsoft Word programında, Times New Roman karakterinde yazılacaktır. Satır aralığı 1,5 olmalıdır. Metin için 12 punto, dipnotlar için 10 punto kullanılmalıdır.
• Makaleler, dipnotlar ve kaynakça dâhil, 6.000-10.000 kelime arasında olmalıdır. Olay incelemeleri, dipnotlar ve kaynakça dâhil 3000-5000 kelime arasında olmalıdır. Kitap incelemeleri, 1500-2000 kelime arasında olmalıdır.
Makale başvurularında benzerlik raporu zorunludur. Dosya yükleme adımında benzerlik raporu “alıntılar, 5 kelimeden daha az örtüşme içeren metin kısımları ve kaynakça” hariç tutularak hazırlanacak ve sonuç e-posta ile yazara bildirilecektir. Raporun sonucu açıklandığında yazar gönderim işlemini tamamlayabilecektir. Çalışmanın derginin değerlendirilmesine alınabilmesi için raporda toplam benzerlik oranı %15’in altında, tek eserle benzerlik ise %4’ün altında olmalıdır.
• Makalelerde 200 kelimeyi aşmayacak Türkçe ve İngilizce özet ile Türkçe ve İngilizce en fazla 5 adet anahtar kelimeye yer verilmelidir. Yabancı dildeki makaleler bakımından, gerektiğinde, dergi editörleri Türkçe özet ve anahtar kelime eklemesi yapabilir.
• Eserlerde kullanılan kaynaklar hem dipnotlarda hem de kaynakçada verilmelidir. Referans stili, Chicago Stil El Kitabına uygun olmalıdır. Lütfen örnekler için bakınız https://www.chicagomanualofstyle.org/home.html
• Eserlerde kullanılacak alt başlık sisteminde ilk alt başlık “I-II-III-…” , ikinci alt başlık “A-B-C-…” , üçüncü alt başlık “1-2-3…” , dördüncü alt başlık “a-b-c-…”, beşinci alt başlık “i-ii-iii-…” ve altıncı alt başlık “aa-bb-cc-…” şeklinde olmalıdır.
• Eserlerde kullanılacak tablo, grafik ve şekiller sunulan ana metin dosyasında yer almalıdır. Grafik, şekil ve tablo JPEG, GIF, BMP veya Microsoft Word (DOC or DOCX) formatında olmalıdır. Grafik, şekil veya tablo, bir A4 sayfasına sığacak kadar küçük olmalıdır.
• Tablolar, grafikler ve şekiller sırayla numaralandırılmalı ve metinde kullanılan numaralandırma ile aynı olmalıdır.
Etik İlkeler:
• Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi (AAÇD), Yayın Etiği Komitesi (The Committee on Publication Ethics - COPE) tarafından belirlenen tüm kılavuzlara uymaktadır. Kılavuzlar için bakınız https://publicationethics.org/guidance/Guidelines
• Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi (AAÇD), Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’ne uygun şekilde eserleri değerlendirmektedir.
• Esere katkıda bulunan yazarların listesini ve sıralamasını belirlemek ve bildirmek sorumlu yazara aittir.
• Makalenin yayınlanmasında önemli mali ve teknik katkılarda bulunmuş kişi ve kuruluşların belirtilmesi sorumlu yazara aittir.
• Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi (AAÇD), yalnızca orijinal eserler yayınlar. Dergiye gönderilecek yazılar yazar(lar)ın kendi çalışmaları olmalı ve başka bir yerde yayınlanmamış ya da yayın aşamasında olmamalıdır. Bir eser yayınlanmak üzere değerlendirilirken başka bir dergiye gönderilemez. Aynı anda birden fazla dergiye sunulan çalışmalar ile telif hakları ve/veya intihal gibi yasal ve akademik kriterleri ihlal eden çalışmalar değerlendirilmeye alınmaz, herhangi bir değerlendirme aşamasında ihlal tespit edilenlerin süreci derhal durdurulur.
• Halihazırda yayınlanmış bir eser için intihal veya diğer etik ihlallerin tespiti durumunda ilgili eser geri çekilecektir. Bir makalenin, suiistimal veya dürüst bir hata nedeniyle geri çekilmesi gerekiyorsa, makale, Yayın Etiği Komitesi (COPE) Geri Çekme Kılavuzunda belirtildiği şekilde resmi olarak geri çekilecektir. Söz konusu kılavuz için bakınız https://publicationethics.org/retraction-guidelines
• Yazar(lar); kurumsal, finansal, kişisel ve akademik çıkar çatışmaları dahil olmak üzere tüm çıkar çatışmalarını açıklayabilir.
• Yazarlar, etik kurul onayı gerektiren çalışmalar için etik kurul onayını dergiye sunmalıdır. Etik Kurul onayına ilişkin bilgiler (etik kurulun adı, onay belgesinin numarası ve tarihi) makalede belirtilmelidir. Veri toplama sürecinde etik hususlara hassasiyet gösterildiğinin kanıtları (başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için izin alınması gibi) çalışma içinde sunulmalıdır. Anonimlik sağlanmış ve buna bağlı olarak katılımcılar bilgilendirilmiş olmalıdır. Bu tür yöntemleri içeren çalışmalarda yazar(lar), eserlerinde katılımcılarından bilgilendirilmiş onay aldığını belirtmelidir.
• Yazar(lar), editör ve hakemler tarafından talep edildiğinde araştırmalarının ham verilerini sunmak ve bu verileri makaleleri yayımlandıktan sonra da saklamak zorundadır.
Yayın Politikası:
• Eserlerin Türkçe veya İngilizce olarak gönderimi ve takibi Dergi Park UDS sistemi üzerinden, https://dergipark.org.tr/tr/pub/aacd web sayfamızdan elektronik olarak yapılmaktadır.
• Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi’ne (AAÇD), gönderilen eserler, değerlendirme aşamasına geçmeden önce yazım kurallarına uygun yazılıp yazılmadıkları, intihal raporu (intihal.net tarama programında “alıntılar, 5 kelimeden daha az örtüşme içeren metin kısımları ve kaynakça” hariç tutularak edilen raporda toplam benzerlik oranı %15’in altında, tek eserle benzerlik ise %4’ün altında olmalıdır) ve derginin konu kapsamında olup olmadığı kontrol edilir. Editörler, derginin yayın ilke ve politikaları ve/veya yazım kurallarına eserlerin uygun olmaması, eser konusunun dergi kapsamına girmemesi veya çalışmanın daha çok geliştirilmeye gerek duyması gibi gerekçelerle, hakem süreci başlatılmadan makaleyi reddetme hakkına sahiptir. Yazar(lar), 7 iş günü içinde ilgili karar hakkında bilgilendirilir.
• Dergiye sunulan eser yayın kıstasları ile uyumluysa 14 iş günü içinde kör hakem yöntemiyle değerlendirilmek üzere iki ayrı hakeme gönderilir. Bu süreçte yazarlar ve hakemler süreç boyunca birbirlerinden habersizdir. Hakemler değerlendirmelerini 20 iş günü içinde bir rapor halinde editörlere iletirler. İki hakemin farklı görüş bildirmesi halinde üçüncü bir hakem görüşüne başvurulur. Hakemlerin önerilerini bekleyen bir makale kabul edilebilir, reddedilebilir veya revizyon gerektirebilir. Son durumda, yazar(lar)a hakemlerin yorumlarına dayanarak ve bunları ele alarak makalenin gözden geçirilmiş bir versiyonunu yeniden göndermesi için 30 iş gününü aşmayacak şekilde bir süre tanınır. Bu süreç, bir makale kesin olarak kabul edilene veya reddedilene kadar tekrarlanır. Gönderilen makalelerin en az iki hakemin olumlu değerlendirmesinden sonra Derginin hangi sayısında yayımlanacağına Editörler ve Yayın Kurulu karar vermektedir. Hakemler tarafından olumlu görüş almış olsa dahi makalelerin yayımlanıp yayımlanmaması Yayın Kurulu kararına bağlıdır.
• Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi (AAÇD) açık erişimli bir dergidir. Her makaleye yayımlanma tarihinden itibaren derginin internet sayfası üzerinden Creative Commons License of CC BY-NC-ND lisansıyla hiçbir kısıtlama ve gecikme olmaksızın tam metin olarak erişilebilir. Bu lisanslama türüyle ilgili daha fazla bilgi için bakınız https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/.
• Makale hazırlama hakkında daha ayrıntılı bilgi için lütfen bakınız http://aacd.ankara.edu.tr
• Yazarlık ve Telif Hakkı Formu için tıklayınız https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/12999
Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi (AAÇD), tüm eserleri yayımlanır yayımlanmaz çevrimiçi olarak ücretsiz ve sınırsız erişilebilmesini temin eden açık erişimli bir dergidir. Dergiye sunulan çalışmalar için herhangi bir makale yayınlama ücreti bulunmamaktadır.
Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi (AAÇD) Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.